האם דלקת בקיבה היא מחלה כרונית

מה תפקיד הקיבה ואיפה היא ממוקמת?

בדרך כלל כשאנחנו מתייחסים לבעיות במערכת העיכול אנחנו מתייחסים לאזור כללי שנקרא "בטן". אנחנו יכולים להגיד "כואבת לי הבטן" , אבל באיזה איבר כואב לנו? בטן היא מונח מאוד כללי ועממי לאזור בגוף הכולל הרבה איברים פנימיים ולכל איבר תפקיד שונה ובעיות שונות. 
הקיבה היא איבר דמוי שק שנמצא בחלק העליון של הבטן. מצד אחד הוא מחובר לוושט ומצד שני למעי הדק. דרך הוושט מגיע האוכל הלעוס שאנחנו אוכלים ונכנס לקיבה.
תפקיד הקיבה הוא לפרק את המזון פירוק ראשוני. לאחר מכן המזון יעבור למעי שם הוא ימשיך להתפרק ולהיספג. תפקיד נוסף של הקיבה זה לחסל חיידקים, וירוסים ופולשים נוספים שעלולים לחדור לגוף דרך האוכל.

איך הקיבה מפרקת את המזון?

הפירוק נעשה על ידי הפרשה של חומצות חזקות. תאי הקיבה מפרישים חומצות שמעכלות את המזון והופכות אותו לנוזל. לחומצות יכולת להפוך נוזל למרקם.
אז איך זה שחומצות הקיבה לא מעכלות את הקיבה עצמה?
זו שאלה חשובה על מנת להבין את המנגנון של הדלקת בהמשך..
לקיבה מנגנונים להגן על עצמה מפני החומצות. בין השאר תאי הקיבה מפרישים ריר שעוטף את ריריות הקיבה ומגן עליהם מפני הסביבה החומצית, מה שמאפשר לקיבה להיות מאוד חומצית מבלי לפגוע בתאי הקיבה עצמה.

למה נוצרת דלקת בקיבה?

דלקת בקיבה נוצרת כמו כל דלקת בגוף – כתוצאה מתגובה של תאי מערכת החיסון למשהו שמפר את האיזון.
הסיבה הכי שכיחה לדלקת בקיבה זה המצאות חיידק יחיד ומיוחד בעל כוחות יוצאי דופן שמאפשרים לו לשרוד בחומציות הקיבה. חשוב להבין שחומצות הקיבה כל כך חזקות שהם יכולות לחסל וירוסים וחיידקים. אבל החיידק הזה, שמו הליקובקטר פילורי, פיתח יכולות לחיות בקיבה. כשהוא מתרבה ומשגשג נוצרת תגובה של תאי מערכת החיסון כנגדו וכתוצאה מכך יש דלקת.
אבל הדלקת בקיבה יכולה להגרם מסיבות נוספות. יש אנשים עם דלקת בקיבה ואין להם חיידק. סיבות נוספות לדלקת בקיבה היא גירוי מחומרים שונים. למשל סיבה מאוד נפוצה זה נטילת תרופות. יש תרופות שבאופן ישיר עלולות לגרום לדלקת, בעיקר תרופות אנטי דלקתיות כגון אספירין, אדוויל, ארקוקסיה ועוד. חומרים מגרים נוספים יכולים להיות שתיה מרובה של אלכוהול, קפה, אכילה מרובה של חריף, צומות ארוכות ועוד הרגלי תזונה.

איך הדלקת חולפת ותוך כמה זמן?

אז ראשית צריך קודם כל לנטרל את הגורם לדלקת. בדרך טבעית או קונבנציונאלית. אם יש חיידק – צריך להכחיד את החיידק, אם נוטלים תרופות מגרות יש לבחון את האפשרות לשנות אותם, אם אורח החיים כולל סביבה מגרה לקיבה יש לעשות שינוי באורח החיים – זה השלב הראשון.
אבל גם לאחר שעשינו את השינויים הנדרשים זה לא מספיק על מנת לטפל בדלקת. הדלקת בקיבה שונה מדלקת במקומות אחרים בגוף. הסביבה של הקיבה מקשה על הגוף לרפא את הריריות.

בגלל הסביבה החומצית בקיבה כול פגיעה בהגנה הטבעית של ריריות הקיבה גורמת לגירוי תמידי. האזור שבו נוצרת הדלקת נשאר פגיע וללא הגנה מפני חומצות הקיבה ואלו ממשיכות לגרות. כך שגם אם נטרלנו את הגורם הראשוני לדלקת מכאן והילך לדלקת חיים משל עצמה, החומצות בקיבה מנציחות את הגירוי והדלקת.

מצב זה הופך את הדלקת בקיבה לדלקת כרוני, שלא עוברת. הטיפול התרופתי במצב זה הינו תרופות שמפחיתות את רמת החומציות בקיבה (לרוב ממשפחת PPI כמו אומפרדקס ונקסיום). מטרת התרופות הללו ברוב המקרים היא להפחית את הגירוי ובכך להקל על התסמינים.

דלקת בקיבה
מיקום הקיבה (קרדיט - אתר טבע הריפוי)

האם הקיבה יכולה להתרפא?

הגוף שואף כל הזמן לאיזון. בשפה המקצועית זה נקרא "הומאוסטזיס". מה זה אומר? מצב יציב בו מתקיימים כל התנאים האופטימליים על מנת שהגוף ימשיך ויתפקד בצורה מאוזנת – פיזית ונפשית. זה אומר שאם יש דלקת הגוף מתגייס לרפא אותה. קחו לדוגמא שריטה על העור. הגוף מתגייס לריפוי ללא שום צורך בהתערבות, תוך מספר ימים סימן השריטה יעלם לחלוטין כלא היה.

אז מצד אחד השאיפה של הגוף  היא לרפא את הדלקת, אך מנגד החומצות  של הקיבה מגרות. לפעמים הדלקת קלה והגוף מצליח להתגבר, לרפא, והאיזון חוזר לקיבה. אך בהרבה מהמקרים קצב הגירוי של החומצות עולה על קצב הריפוי של הריריות והדלקת הופכת כרונית ואיתה נשארים תסמינים שמפחיתים את איכות החיים כמו כאב ברום הבטן, תחושת מלאות, חוסר תאבון ואי נוחות.

מה אפשר לעשות על מנת להחלים מדלקת כרונית בקיבה?

המטרה במצב זה היא ברורה וממוקדת:
נטרול הגורם המגרה – החיידק , התרופה או הגורמים המגרים בהרגלי התזונה
יצירת סביבה תומכת אנטי דלקתית על מנת להגן על ריריות הקיבה ולעודד ריפוי על מנת שקצב הריפוי יעלה על קצב הגירוי

מהי הסביבה האופטימלית לריריות הקיבה להחלים?

בעזרת התאמה של מסגרת תזונתית אופטימלית, בשילוב עם צמחי מרפא בעלי פעילות אנטי דלקתית ומשקמת ועם סבלנות ונחישות אפשר להגיע למצב בו ריריות הקיבה מחלימות
תהליך ההחלמה כולל התמדה במסגרת תזונתית הכוללת לא רק הימנעות ממזונות שעלולים לגרות אלא מבוססת על מזונות שמקדמים ריפוי ושיקום הריריות:
דוגמאות למזונות עשירים במרכיבים אנטי דלקתיים ספציפיים לריריות הקיבה:
קרטנואידים: הינם חומרים נוגדי חימצון שמסייעים לריפוי ושיקום ריריות הקיבה, בעלי פעילות אנטי דלקתית שתומכת בשיקום הריריות הפגועות. הקרטנואידים נמצאים בעיקר בירקות שצבעם כתום כמו בטטה, גזר, דלעת ועוד.
אינדולים:  מרכיבים המוכחים כאנטי סרטניים, מצויים בכרוב בעיקר אך בכל הירקות ממשפחת המצליבים כגון כרובית, ברוקולי, קולורבי ועוד. האינדולים בעלי פעילות אנטי דלקתית, הם מפחיתי דלקת וכאב
מוצילגים: חומרים תומכי ריריות, בין השאר במערכת עיכול. פעילות זו היא תודות ליכולת ההגנה שלהם על הריריות. הם בעלי ג'ל רירי העוזרת לסכך את הריריות ולהרגיע ריריות פגועות. הם נמצאים בצמחים וזרעים שונים כמו שיבולת שועל וזרעי פשתן.

בנוסף להתאמה של מסגרת תזונתית תומכת ישנם צמחי מרפא שמטרתם לתמוך בתהליכי ריפוי, כמה דוגמאות:
צמחי מרפא עשירים במוצילגים – פלנטגו, אולמוס, אלוורה
צמחי מרפא אנטי דלקתיים לריריות הקיבה – פיליפנדולה, ליקוריץ

לסיכום, הקיבה הינה איבר המציב אתגרים בתהליכי ריפוי. החומצה הנוצרת בקיבה חשובה והכרחית לתהליך העיכול ולמניעה של זיהומים בגוף, אך כשנוצרת דלקת  החומצה עלולה לגרות ולקבע את המצב. עם זאת, יש מה לעשות על מנת להשיב את האיזון לקיבה.  על ידי יצירה של סביבה אופטימלית לריפוי על ידי מסגרת תזונתית וצמחי מרפא ניתן להגיע לאיזון לריריות הקיבה.

לשיחת ייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים
Scroll to Top

צור קשר

כתובת

משה אהרון 3, חיפה

טלפון

054-5535055

צרו קשר עכשיו

כתובת הקליניקה

העלייה השנייה 72, חיפה

התקשרו

054-5535055

דילוג לתוכן
Verified by MonsterInsights